Waarom How2talk2kids?

Waarom zou je kiezen voor de How2talk2kids-opvoedmethode? Je houdt van je kinderen en zij van jou. Je gezin loopt lekker en ja, er zijn wel momenten dat je vindt dat het beter kan. Maar om een opvoedmethode aan te leren? Kinderen luisteren nu eenmaal niet altijd. Ruzie is onvermijdelijk. Dat hoort erbij. Toch?

Stel je eens voor

Stel je het volgende eens voor. Je ligt klaar op de operatietafel en de chirurg spreekt de bemoedigende woorden: ‘Maakt u zich geen zorgen, ik heb weliswaar weinig ervaring maar ik hou zielsveel van mijn patiënten en ik gebruik altijd mijn gezonde verstand…’ Dan wil je toch rennen voor je leven?
Dit is gelukkig niet realistisch, maar het maakt wel duidelijk dat de chirurg met zijn woorden jouw gevoel en vertrouwen in die situatie kan maken of breken. En bovendien: je wil niet iemand met weinig ervaring. Het is wel jouw lichaam én leven!

Snijwonden

Jouw kinderen ervaren dit precies zo. Je bedoelt het goed en je handelt naar beste weten, maar jouw woorden kunnen scherp zijn als een mes. Jouw boze of hatelijke woorden laten dan als het ware snijwonden achter op hun ziel. Vaak onbedoeld, want je hebt het waarschijnlijk niet eens in de gaten.
Zoals een chirurg vaardigheid heeft in het hanteren van zijn messen, zo moet je als ouder de vaardigheid trainen in het gebruik van je woorden. Kinderen zien zichzelf door de ogen van de volwassenen in hun leven. Jouw woorden, blik en houding vertellen alles.

Opvoedcursus? Heb jíj dat nodig?

Zoals een chirurg met zijn handen van jou moet afblijven als hij geen ervaring heeft, zo zou jouw kind eigenlijk een ouder moeten eisen die ook eerst wat ervaring heeft opgedaan. Wel zo eerlijk, toch? Jij wil toch ook geen proefkonijn zijn op de operatietafel?
Feit is, we zijn er niet voor opgeleid. ‘Verantwoord ouderschap’ was geen vak op school of studie aan de universiteit. Eigenlijk jammer, want kinderen opvoeden vormt een zeer belangrijk onderdeel van ons leven. Zakelijk en persoonlijk ‘ontwikkelen’ we wat af in het leven; een cursus onderhandelen, NIMA A t/m C, en privé nog een workshopje intuïtief schilderen.
Onze omgeving bejubelt onze ambities. Maar wie een opvoedkundige cursus volgt, krijgt heel andere reacties. ‘Nee, heb jíj dat nodig? Zijn jouw kinderen dan zó lastig?’

Opvoedcursus? Ja graag!

Opvoeden doen we op gevoel, met gezond verstand en vooral veel liefde. Gelukkig maar! Maar toch. Soms knaagt het. Dat je hebt geschreeuwd. Dat je overstag ging met de computertijd van je zoon. Of je onwillige dochter huilend mee duwde met de zwemjuf. Alles voor haar bestwil, maar leuk is anders. Maar wat moet je dan…
Consequent zijn, grenzen stellen, positief gedrag belonen; we weten het allemaal. En vaak lukt het ook heel aardig. Liefde tussen ouders en kinderen is tenslotte onvoorwaardelijk. Maar ondervangen de ups van de liefde, de onvermijdelijke downs bij het opvoeden?

Nat cement

Niemand kan beter verwoorden waarom onze methode zo belangrijk is dan de grondlegger ervan, Haim Ginott: ‘Een kind is net nat cement. Alles wat we tegen hem zeggen, laat een stempel achter. Wij hebben de verantwoordelijkheid als ouders en leerkrachten dat – voordat het cement hard wordt – de juiste stempels zijn geplaatst, zodat je kind kan worden wie hij bestemd is te zijn.’

How2talk2kids heeft een methode ontwikkeld die ervoor zorgt dat jij de juiste stempels plaatst in het natte cement van jouw kind. Je leert beter omgaan met negatieve gevoelens (woede, frustratie) van je kind. Jij stelt grenzen en er is discipline, terwijl de relatie met je kind goed blijft en zich zelfs verdiept. Je kind neemt verantwoordelijkheid voor zijn gedrag en bedenkt zelf oplossingen.

medewerker BackofficeWaarom How2talk2kids?